Fra tøven til handling
– skab motivation og handlekraft

Hvis du har ’udsættelse’, ’overspringshandlinger’ eller ’handlingslammelse’ som ubevidst strategi, så kan det være en kilde til irritation og selvbebrejdelser. Hvis disse ikke føre til at du faktisk kommer i gang – handler – så er det blot en kilde til nedbrydning af din selvtillid – din tro på dig selv.

I sin bog ”Personlig handlekraft” beskriver Stig Kjerulf den personlige handlekraft som evnen til ”at omsætte idéer til handling”. Der er flere modeller for handlekraft, men Kjerulf har begrebet ”det skal give MENIG” med – og det gør en forskel for både motivation og evnen til at få handlet. Han beskriver en række nødvendige elementer:

Elementer der gør forskellen

 • Ambition – handlekraftens brændstof.

  Ambitioner er vores drivkraft. Den motiverer os til at sætte mål og nå dem – og det er på tide at gøre op med, at man ikke kan have både ambitioner OG empati.Det er dybt individuelt hvad der er den enkeltes ambition. For én er det ”økonomisk frihed”, for en anden ”indflydelse på sit liv” for en tredje er det ”en bedre verden”, ”brud med den sociale arv”, etc., etc.

 • Spørg dig selv: (og vær så specifik som du kan)
  – Hvad driver mig?
  – Hvad giver mening?
  Hvorfor?
  – Hvordan?
  Hvad opnår jeg, når jeg er i mål?fx ro, fred, selvindsigt, kondition, penge, livsglæde, et uddannelsesbevis, status,arbejdsglæde; MENING!
 • Selvindsigt og forudsætninger – vejen til at ville; ville!

  Din emotionelle og mentale ”rygsæk” – eller din ”model af verdenen” – er skabt af din livshistorie, det miljø du voksede op i, din rolle i skolen og familien.

 • Spørg dig selv – og igen; jo mere specifik du kan være – jo større effekt:
  Hvem er JEG?
  Hvordan er du blevet DIG?
  – Hvem ønsker du at være / at blive?
 • Selverkendelse

  Selverkendelse skaber fundamentet for at turde stille sig selv udfordringer og  realistiske mål.

 • Spørg dig selv:
  – Hvad betyder virkeligt noget for MIG?
  – Hvilke værdier vil JEG være kendt for?
  – Hvor er MIN grænse?
 • Emotionel kapacitet – at kunne sætte sig i andres sted

  Daniel Goleman’s begreb ’Følelsesmæssig intelligens’, er evnen til at kunne ”forstå” og ”begå sig”. Følelsesmæssig og social kapacitet afgør din evne til at: omgås andre, dyrke netværk og indgå i det han kalder ”meningsfuldt samspil” med andre.

 • Spørg dig selv: (vær ærlig ;o)
  – Føler jeg med andre?
  – Kan jeg aflæse kropssprog?
  – Har jeg en god forståelse for dynamikken mellem mennesker?
  – Stoler jeg på det jeg selv føler?
 • Tillid, Tydelighed og mod – handlekraftens fødselshjælperfrea citron til lemonade

  Gode relationer skaber tillid – og tillid skaber handlekraft. Det gør tillid; fordi det fjerne den tvivl og handlingslammelse, der netop ligger lige før handling…

  Dine relationer til andre er din mulighed for at få de ovenstående evner til at spille sammen. Du kan handle, når du realisere din handlekraft og rykker noget UDEN for dig selv. Ambitioner er altså IKKE et egotrip!

 • Spørg dig selv:
  – Ved andre hvad jeg står for?
  – Kender andre mine værdier?
  – Er jeg god til at kommunikere mine værdier til andre?
  – Er jeg god til at bygge tillidsfulde relationer?
  – Er jeg tydelig?

Refleksioner er som tandpasta…
– det er svært at få det tilbage i tuben

Har du har givet dig tid – og ja, tid tager det at reflekterer… så har du nu en helt anden bevidsthed om hvad der driver dig, hvad din handlen skal være og hvordan du vil opfattes.

Hvis ikke det står så klart, som du kunne ønske, er du velkommen til at kontakte mig for en uddybende kognitiv coaching eller et andet redskab, til at få skabt det momentum du fortjener.

“Hvis livet giver dig citroner – så lav limonade”

Tak fordi du læste med

 

Følg mig:

 

Du skal være velkommen på mit Nyhedsbrev

 

KH
Tville

Mobil: 25331258  ¤  mail: kontakt@tville.dk

Vestergade 10 Baghuset, Køge C

Psyko – og NLP-terapeut  ¤  Kognitiv Coach og Mentor  ¤  Hypnoterapeut  ¤  Praksis siden 2001  ¤  Speciale i Stress og angst (alle aldre)  ¤  Specialist i børn, teens og unge  ¤  Online terapi & coaching: på GDPR sikret platform.