Sådan opstår dine tanker, følelser og adfærd

”Det er aldrig for sent – at få en lykkelig barndom” – en titel på en bog, men også hele essensen af, at du kan få et harmonisk liv; uanset din opvækstforhold. Og det er absolut en tese, mine over 20 års erfaring som psykoterapeut har givet mig bekræftelse af. I den Kognitive terapi er ’Den psykosociale model’ en grundsten i processen der gør ”os til os”…

 

Hvordan bliver du – til DIG?

Vi er alle en coacktail af hhv. fars og mors gener i kombination med det miljø vi vokser op i.
Vores gener kAn påvirkes – fx ved en gravids misbrug, depression mv.

Men  man ved nu, at de også kan påvirkes  efter fødslen. Det kaldes ’epi-genitik. Er man ikke lige forsker; så har DRTV en særdeles glimrende dokumentar ”Den farlige arv” på 4 afsnit – om en forsker der gennemgår en både mental og genetisk udredning efter et barndoms traume. Rasende interessant – hvis du spørger mig ;o), men den psykosociale model, er nu god at kende til – også selv om man ikke gider nørde.

 

 

ModellenDen psykosociale model

Øverst har vi ’Arv’ (dine gener) og sideordnet: ’Miljø’ (din opvækst, dine forældres forælderevne – eller mangel på samme, dine kammeraters og pædagogers /lærers indflydelse, dine oplevelser, sejre og nederlag – og ikke mindst: din egen fortolkning af det der er sket.

Blandingen af ’Arv’ og ’Miljø’ bliver til din ’Model af verden’: det filter, som du ser verden igennem*)

I Den kognitive tilgang hedder ’modellen af verden’: ’Skemata’. Her tænker man at dit filter består af utroligt mange lag – kaldt ’et skema’ (en opfattelse) – de utroligt mange lag kaldes Skemata (skema i flertal) og er altså summen af ALT vi har oplevet, tænkt, erfaret og fortolket.

Ud af ovenstående, danner vi vores ’Leveregler’. En helt naturlig proces, der har til formål at skabe et overblik. Vores ”dovne” hjerne, holder meget af at gentagelser – og virkelig meget af, at komme ting i små kasser… Det er dét, der giver os vores overbevisninger om, hvordan ting hænger sammen.
Se på orden ’over bevis ning’ – det er altså en ubevidst fortolkning, som du har ophævet til ”fakta”.

 

Et eksempel (af mine egne)

  • Man har lige fået kørekort, og en rød bil overholder ikke sin højre vigepligt. Det er liige ved at gå galt. UPS! tænker man; ”skal man holde øje med røde biler””.

 

  • Måske et år senere holder man for rødt i et flersporet kryds. Alle holder pænt og venter, da en ældre herre med blød hat i en rød Volvo køre over, som var der grønt – ”WhAt! Er de der køre røde biler galninge?”…

 

  • Måneder senere er der en rød bil der overhaler indenom og konstant krydser spor, på motorvejen: ”OK! Røde biler er farlige!!!”. Fra nu af holder du helt ubevidst øje med de røde biler. Der er skabt en overbevisning.

 

  • Er den sand? Nej. Jeg kender en en meget ordentlig bilist, i en rød bil. Men det ændrer ikke ved den overbevisning der er skabt: for at passe på dig.

Overbevisninger skabes altid med et formål; at passe på dig! Psykisk, så vel som, fysisk. Nogen “flytter de bare ind” og bliver til den reaktion, der virkede som 4. årig – selv om du som ung / voksen, ville reagere helt anderledes… men det er som om  at du reagere inden du når at tænke… Det er netop dét, der af og til skaber problemer…

*)  Om hvordan vi bliver os: Læs mere i blog indlægget ’Modellen af verden – forstå andre – og dig selv’.
**) Om overbevisninger – de der støtter og de der begrænser – og hvordan du bliver (endnu) stærkere: i blog indlægget: ’Begrænser du dig – om Overbevisninger’.

 

 

Den Kognitive diamant

Alt det ovenstående lægger grunden til din reaktion, når der indtræffer en situation; glædelig som kritisk.

En hvilken som helst tanke skaber en følelse; positiv eller negativ. En hvilken som helst følelse, skaber en kropslig reaktion; behagelig eller stressende. En hvilken som helst kropslig reaktion, skaber en (øjeblikkelig) adfærd.
Den reaktions kæde, kaldes ’Den kognitive diamant’.

Når jeg startede denne blokpost med tesen: Det er aldrig for sent at få en lykkelig barndom – så er det fordi, at det er muligt at ”redigere” i de grundantagelser der er skabt i det ubevidste.
Det kan være en god idé at få kigget på dem – hvis du igen og igen oplever dig selv, have en reaktion på en situation, som ikke er hensigtsmæssig. Det kan være med fx: vrede, kedafdethed, angst, fobier, lammelse eller flugt.

 

Du er velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende snak

KH
Tville

Tak fordi du læste med

 

Følg mig:

 

Du skal være velkommen på mit Nyhedsbrev

 

KH
Tville

Mobil: 25331258  ¤  mail: kontakt@tville.dk

Vestergade 10 Baghuset, Køge C

Psyko – og NLP-terapeut  ¤  Kognitiv Coach og Mentor  ¤  Hypnoterapeut  ¤  Praksis siden 2001  ¤  Speciale i Stress og angst (alle aldre)  ¤  Specialist i børn, teens og unge  ¤  Online terapi & coaching: på GDPR sikret platform.