Udbrændthed

Udbrændthed, træt eller energiforladt

Udbrændt

  • Side Navigation

Klik på “Gå til toppen af siden” ude til højre, for at komme tilbage hertil!

Udbrændthed

Følelsen af at være brændt ud, følelsen af en fuldstændig træthed og at mangle energi er ingen sygdom i sig selv, men kan være et symptom på fysisk eller mental ubalance, f.eks. fremprovokeret af fysisk- eller følelsesmæssig stres.

Udbrændthed og mangel på overskud, har mange lighedspunkter med stress- og depressionssymptomer, uden at tilstanden opfylder kriterierne for en klinisk depression.

Det er muligt at gøre noget ved det – det er vigtig at gøre noget ved det, inden det udvikler sig til en depressiv tilstand.


Udbrændthed er en tilstand, hvor man oplever sig energiforladt kombineret med en total mangel på initiativ og overskud – alt efter sværhedsgrad.

Jeg lader lægen om at stille diagnoser, men hvis det vare mere end 2-4 uger, bør det tages alvorligt.

Både coaching, samtaleterapi og hypnoterapi er nænsomme og dog yderst effektive metoder til at hente energi og overskud tilbage.

Om det er coaching eller terapi jeg anbefaler, kommer selvfølgelig an på, hvad der har forårsaget og/eller fastholdt tilstanden.

Symptomer på udbrændthed

Der er både psykiske- og fysiske tegn på udbrændthed.
Bl.a. træthed der ikke kan soves væk, hukommelses- og koncentrationsbesvær, en oplevelse af at være gået helt i stå, ikke at magte hverdagens krav og en dyb resignation (følelse af opgivenhed og afmagt).

Du er velkommen til at læse mere under emnerne ‘Stress‘ eller ‘Depression‘.

Behandling 

Hvis du vil tilbageerobre dit initiativ og din arbejdsevne, have overblik og kunne se muligheder, så er du velkommen til at kontakte mig for en coach- eller terapisession.

Jeg forudsætter, at lægen forud har konstateret, at der ikke ligger en egentlig fysisk sygdom bag symptomerne og ser frem til at hører fra dig.

Energiforladt

Rigtig mange mennesker klager over træthed og energitab. Symptomet er så almindeligt, at det kræver en nærmere undersøgelse, hvis man skal finde årsagen.

Træthed har to aspekter.

En normal træthed, som f.eks. den, der naturligt følger en begivenhedsrig dag og forsvinder efter en passende hvile

– Og så den sygelige form for træthed, der følger i kølvandet på både fysiske- og psykiske lidelser som sygdom (f.eks. ”kyssesyge”) og medicin, eller overanstrengelse, overtræning, stress, depression, frustation m.v.

Se evt. fakta om træthed, andetsteds på siden.

Udeluk en fysisk årsag

Lægen bør altid kontaktes for at udelukke, at der ligger sygdom bag energitabet. Man bør være sikker på, at lavt blodsukker, nedsat funktion af skjoldbruskkirtlen, forgiftning, fødevareintolerans og allergier kan udelukkes.

Når det er sket, og du har fået at vide “at du egentlig ikke fejler noget”, så kan vi tage en snak, for energi forsvinder ikke af sig selv. Der er altid én, hvis ikke flere grunde, til en oplevelse af energitab.

Det kan være parforholdet der ikke fungerer; det kan være en sag vi er engageret i, der tager vores kræfter; det kan være et indre oprør; det kan være barnet der mistrives; arbejdet, chefen eller kollegaen der stresser; en uafklaret situation; ubearbejdet sorg; spekulationer uden løsninger, …. etc.

Behandling

Hvis man forestiller sig, at enhver af ovenstående situationer svarer til en sandsæk, du bærer rundt på, så kan de fleste forstå at man kan føle sig træt. Jo flere ”sandsække”, jo mere træt bliver man.

Der kan ligge gamle mønstre til grund for, at man ofte føler sig træt.
Måske har man svært ved at sætte grænser; svært ved at sige fra, sige nej eller at uddelegere arbejdsopgaver. Mønsteret kan bunde i gamle ”skyld-mønstre”, hvor man tager alting på sig, ikke under sig selv noget godt, eller at man er for flink.

Det kan være nødvendigt at lære at sige fra og sige nej, så man ikke bliver overanstrengt, træt og udbrændt.

Du kan lære at sige fra, at passe på dig selv – og at kunne gøre det med god samvittighed og i balance med dig selv.

Jeg er som terapeut i stand til at udforske og afgrænse, hvad der dræner eller tapper energien. Vi afdække de overbevisninger der begrænser dig og ser på hvilke nye du ønsker skal erstatte dem.

Du kan evt. læse mere om energitab under emnet ‘Udbrændt‘, ”Depression‘, ‘Træthed‘, ‘modløshed/tristhed‘.

Hvis du vil tilbageerobre dit overblik og kunne se nye muligheder, så er du velkommen til at kontakte mig for en coach- eller terapisession.

Jeg ser frem til at hører fra dig

Fakta om træthed

Træt /udmattet / mangel på overskud

  • Forkerte kostvaner (fejlernæring), en dårlig fordøjelse og nedsat næringsoptagelse kan indlede en selvforstærkende proces, der medfører mangel på livsvigtige næringsstoffer i form af vitaminer, mineraler, visse enzymer, fedtstoffer og aminosyrer (proteiner), som forårsager stor træthed.
    Fejlernæring betegner enhver situation, hvor organismen ikke får tilført næringsstoffer i rette mængde og i rette indbyrdes forhold, og kan opdeles i under- eller overernæring.
  • Langvarig stress, hvor man tærer på alle kroppens reserver, kan føre til overanstrengelse og direkte udbrændthed, der vil resultere i udmattelse.
    Stress og belastende forhold af psykologisk og social art kan øge personens søvntrang. Denne ekstra søvn vil imidlertid ikke virke forfriskende, men blot øge personens træthed.
  • Overbelastning / overanstrengelse. Hvis kroppen gennem længere tid udsættes for markant overanstrengelse eller belastning, kan den reagere med ømhed, stivhed og et mærkbart energitab.
    Det hjælper dog stadig at hvile, og jo bedre kondition man har, jo mere kan man klare, før man bliver træt.
  • Væskemangel. Træthed kan skyldes noget så banalt som mangel på søvn og væske. Når kroppen får for lidt væske, bliver blodet for tykt, og tilførslen af ilt og næring til cellerne nedsættes. Det forårsager træthed – i svære tilfælde omtågethed.
  • Søvnforstyrrelser. Vores søvnbehov er individuelt, men mange – især yngre mennesker – får for lidt søvn. Søvnkvaliteten kan også være for dårlig.
  • Medicin. Et dagligt medicinforbrug kan ligeledes virke sløvende alt efter hvilken medicin og hvilke mængder, det drejer sig om.
    Visse sovemidler og beroligende medicin udskilles ikke fuldstændigt fra kroppen på 24 timer og hobes derfor hurtigt op, når det tages hver dag.
    Medicin, der bremser kroppens egenproduktion af coenzym Q10, vil medføre træthed. Et eksempel på dette er kolesterolsænkende medicin.
  • Løse ender. Uafsluttede projekter, ting der skal gøres, som ikke er blevet gjort, et dårligt ægteskab/parforhold, en utålelig svigermor os.v. er alle sammen eksempler på situationer, der medfører stresstilstande og dermed en usund form for træthed.
  • Et dårligt arbejdsmiljø, især hvis der er støj, virker trættende og sløvende. Depressioner. Depressioner af enhver art har også træthed som et markant symptom.

 

Kilde; bl.a. Netdoktor.dk

Præsentation af mig som behandler

Hvem er jeg – og er jeg den rette?

Indledende snak

Hos mig starter vi med en indledende snak. Jeg har ikke et sted du kan booke direkte.
Jeg skal vide at jeg kan gøre en forskel for dig – og du kan forhåbentligt få et indtryk af mig.

Hvis du har lyst til en indledende snak om det du går og tumler med, er du meget velkommen til at ringe til mig. Jeg træffes bedst mellem 10.00 og 20.00. Hvis der er telefonsvarer på, bedes du lægge navn og nummer, så kontakter jeg dig snarest muligt.

Kontakt mig

RING 25 33 12 58
E-MAIL Tville
En snak er helt uforpligtigende. Vi kan så aftale en tid, hvis du ønsker det.

NB! Kun jeg ser den mail. Ingen andre har tilgang. Men i disse GDPR tider (datasikkerheds regler), vil jeg bede dig om at undgå personfølsomme oplysninger i mailen.

Detaljer tager vi i telefonen, eller ved vores første session.

Jeg glæder mig til at høre fra dig!

Tville

Vestergade 10 Baghuset
4600 Køge