Hvad er forskellen på selvværd og selvtillid

Selvfølelse er det gamle ord for Selvværd. De færreste kender forskel på hvad der er selvværd og hvad der er selvtillid. Det er også et udbredt ønske at få et større selvværd, for det koster på relationerne, ungdoms- og voksenlivet, at have et lavt selvværd ¨ – også kaldet; mindreværdsfølelse.

I Danmark har vi idag – generelt – stort fokus på resultater og præstationer – karakterer, præmier, udnævnelser mv. giver selvtillid.
Vi har – generelt – mindre fokus og opmærksomhed på fx; at være en god kammerat / kollega, en der holder sammen på fællesskabet. En der støtter andre (giver selvværd(i) . Og selv om det er højt skattede kompetencer; så belønnes det sjældent.

ForskellenSelvværd og Selvtillid

Vi starter med at få skilt begreberne ad. Jeg plejer at bruge metaforen ”Selvværdstræet”.

Selvtillid – er alt på træet er er over jorden – og det andre kan se; Det du GØR i verdenen.
Fx dine karakterer, udtalelser, dit tøj og udseende, dét du præsterer, din adfærd.

Selvværd – er rødderne under jorden – og det andre kan mærke; Det du ER i verdenen.
Fx Står du fast eller løst, lever du efter dine grundlæggende værdier og tanker om dig selv.

Der kan være rigtig mange grunde til, at man ikke føler sig selvtillidsfuld eller høj på selvfølelse…
Mobning er bare én af dem. Fraværende forældre en anden, men en ”veludviklet indre kritiker” kan også være årsagen. Lige som: en høj perfektionisme, høje forventninger fra andre, oplevelse af at man ikke slår til, ikke er god nok, oplevet nederlag eller andres dis-respekt, mv.

Vi er gode til at rose

I Danmark er vi ”100-meter-mestre” i at rose vores børn.

Man roser ved at give opmærksomhed, og sige fx: ”Hvor er du sød, når du hjælper med at tage af bordet” eller ”hvor er vi stolte af, at du er så dygtig til matematik”. Og det er der intet galt ved. Så længe det er (k)ærligt ment. Det opbygger selvtillid. Og det har vi også brug for – det styrker selvtilliden.

Man anerkender – opbygger selvværd – ved at sige fx: ”hvor er du sød”, ”Hvor er jeg stolt af dig, fordi du er dig”.  Det giver selvfølelse, det giver bekræftelse, det opbygger selvværd, man føler sig elsket.

Det gode er, at det at kunne begge dele, det kan læres! Det kræver blot at man bliver bevidst om forskellen og beslutter sig til at øve sig.

Betinget / ubetingeSelvværd ert

En anden måde at sige det på er:

– Man kan få ’Betinget Positiv opmærksomhed’ = ros. (Hvor er du sød i den kjole)

– Man kan få ’Betinget Negativ opmærksomhed’ = ”opdragelse”. (Du må ikke slå lillebror)

– Man kan få ’Ubetinget positiv opmærksomhed’ = anerkendelse.  (Hvor er du dejlig!)

– Man kan få ’Ubetinget Negativ opmærksomhed’ = Mobning. (Hvor er du DUM!)

Er du forælder; øv dig i at anerkende din partner, men vigtigst; dine børn. Er du ung; øv dig i at anerkende evt. søskende, dine kamerater OG dine forældre ;o)

Overskud eller underskud

Lidt afhængigt af hvad du har oplevet i livet, kan du have enten ”underskud”, ”overskud eller blot ”balance” på selvværdskontoen…

Da jeg startede med at undervise i ’personlig udvikling’ i 80’erne – skulle der 2 positive tilkendegivelser til at opveje 1 negativ. Efter den massive forskning der har været i både psykologi, trivsel og arbejdsmiljøets betydning, ved man, at der skal 3 positive til at opveje 1 negativ.

Har man underskud på selvværdskontoen, så findes der en del du selv kan gøre. Er det ikke nok, så er du velkommen til at kontakte mig.

Når et barn, en ung eller en voksen kommer med lavt selvværd og / eller lavt selvtillid; kommer til mig, i min praksis – så kigger vi kort på historikken, men bruger hovedparten ad tiden på at identificere de hhv. ’støttende overbevisninger’ og de ’begrænsende overbevisninger’ – De støttende; støtter og beriger os. De begrænsende holder os nede og begrænser os. Når vi har fået  omformet de der begrænser – så kan vi bygge: styrker, energi, overskud og selvfølelse, op.

Hjernen lytter…

Jeg dur ikke, Jeg er ikke kompetent nok, De andre synes jeg er en idiot…

Den ”indre kritikker” – hvis ”job” er at tilpasse os og gøre os ”elsket” – får af og til alt for meget plads. Denne negative stemme, som egentlig har til opgave “at du tilpasser dig” og er elsket (på “stenalderhjerne sprog” = er tryg = overlever) – får alt for meget taletid hos nogen.

– Hjernen lytter! og hjernen ”optager” alt du hører, tænker og føler…  altså også negativ selv-snak.
Jeg har mange klienter, der aldrig ville tale til andre, som de taler til sig selv. Og dét vi gør meget af; bliver vi gode til…

Derfor er negativ indre kritik, så skadeligt for dit selvværd og din selvtillid. Men den kan trænes:

Øvelser til selvværd og selvtillid

Øvelse 1 – 3 x 3 Træn positiviteten

1) Find en lille speciel bog. – Giv dig selv 10 minutters refleksion før du går i seng

2) Spørg dig selv hver aften – OG skriv det ned:

  • 3 x ‘noget’ du har oplevet i dag, som du er taknemmelig for- for dig eller verden
  • 3 x ‘noget’ du har følt i dag, som du er taknemmelig for – for dig eller verden
  • 3 x ‘noget’ du har gjort i dag, for en anden / andre

Meget hurtigt, vil din hjerne opdage, at den bliver spurgt hver aften – og den er doven; så den vil beslutte, at den lige så godt kan begynde at lægge mærke til det…

Øvelse 2 – Tal pænt til dig selv

Stå foran spejlet og sig noget pænt; om dine øjne, om din næse, om din mund, om dine ører, om dit hår, om din hals, om dine skuldre – osv. Hele kroppen igennem, fra top til tå.

Det SKAL være noget positivt! Det er en del af øvelsen at finde noget positivt at sige
– og det er mest virkningsfuldt, hvis du siger det højt (husk; Hjernen lytter: 2 x – tænkt + sagt højt = 2 x  så effektivt).

Øvelse 3 – Tal godt om dig selv

  • Tag den lille bog og skriv 15 ting du er god til.Start sætningen med: Jeg er (fx god til matematik / en god kammerat / jeg laver god kartoffelsalat). Det er faktisk ikke så vigtigt hvad du fremhæver.
  • Læs listen højt – mens du smiler (det gør noget ved hjernen, at du smiler)…

Det virker, fordi du lige så stille om-programmere din hjerne til at se mildere på dig selv. Hjernen lytter – og hjernen kender ikke forskel på ’sandt’ og ’falskt’.
Så du behøver ikke engang være overbevisende ;o) – men det hjælper …

  • Næste dag skriver du 20 (nye) ting på listen – og gentager 1) + 2)
  • Næste dag skriver du 25 (nye) ting på listen – og gentager 1) + 2)
  • Fortsæt i minimum 7 dage.

Hvis øvelserne ikke er nok

Jeg arbejder meget redskabsorienteret og med en bred vifte af terapeutiske tilgange.
Al behandling er individuelt.

Det er en menneskeRET at have et godt selvværd!

Jeg har stor erfaring med mobbehistorik, manglende selvværd, selvtillid og en blanding – hos såvel børn og unge, som med voksne.

KH
Tville

Tak fordi du læste med

 

Følg mig:

 

Du skal være velkommen på mit Nyhedsbrev

 

KH
Tville

Mobil: 25331258  ¤  mail: kontakt@tville.dk

Vestergade 10 Baghuset, Køge C

Psyko – og NLP-terapeut  ¤  Kognitiv Coach og Mentor  ¤  Hypnoterapeut  ¤  Praksis siden 2001  ¤  Speciale i Stress og angst (alle aldre)  ¤  Specialist i børn, teens og unge  ¤  Online terapi & coaching: på GDPR sikret platform.